#Maradjotthon – mit lehet csinálni a karanténban? 1. rész 2020-03-17 – Kategória: Egyéb

Az élet nagy feladat elé állított minket szülőket, hisz a hétköznapokban sem mindig könnyű megtalálni azokat a feladatokat, tevékenységeket, amelyek mindannyiunknak – gyermeknek és felnőttnek – egyaránt megfelelnek.

Nyilván nem vagyunk egyformák, ami egyik gyerkőcnek élvezetes, a másik ki nem állhatja, amit az egyik anya szívesen csinál, a másiknak ördögtől való feladat.

Szeretnék napról napra egy-egy ötlettel, feladattal segíteni, hogy ezen a nem mindig kényelmes helyezeten hogyan is lehetünk urrá!

Amit először is nagyon jó ötletnek tartok, és most a közösségi oldalakon is már látok terjedni, hogy alkossuk meg a napirendünket, foglaljuk táblázatba, és függesszük ki a nappaliba vagy a hűtőre. Így a napok kiszámíthatóbbá válnak, nem veszünk el a napi semmittevés közepette, és a gyermekek számára is nagyon fontos. Megelőzhetjük vele a karantén okozta frusztráltságot!

Leírom, hogy nekünk nagyjából hogy néz ki egy napunk – mondjuk nem csak most, hanem általában így van, de most, hogy itthon “nevelődünk”, így extra feladatokat is beiktatunk:

7:00-9:00 Ébredés, mosakodás, felöltözés, reggeli, beágyazás
9:00-10:00 Szabad játék (gyermek), takarítás, ebéd főzés, munka (anya – ami belefér)
10:00-10:30 Tízórai, közben beszélgetünk, tervezzük, mit csinálunk még aznap (ma pl muffint, és kenyeret sütünk délután)
10:30-11:30 : Udvari játék jó idő esetén, rossz idő esetén benti foglalkozás lett volna (most nagy kedvenc a sulira készülök típusú feladatok – számolgatás, stb)
11:30-12:30: Udvar utáni átöltözés, mosakodás, ebéd
12:30-14:00: Csendes pihenő és meseolvasás
14:00-14:30: Uzsonna
14:30-16:00: Szabad játék (gyermek) és munka, konyhai illetve háztartási feladatok (anya), illetve közben udvari játék, amennyiben az idő megengedi
16:00-17:00: Közös időtöltés (játék, sütés, olvasás)
17:00-18:00: Vacsora készítése
18:00-18:45: Vacsora
18:45-19:30: Közös játék
19:30 Fürdés
Ha a gyermek elalszik, anya dolgozik.

Ez egy általános nap, az én gyermekem 5 éves, egy iskolással most egyéb feladatok is állnak a szülők előtt. Az iskolásoknak remek lehetőség arra, hogy az önálló tanulást megtanulják, hosszú távon nagyon hasznos lehet.

Nyilván nem robotok vagyok, hogy ha ütött az óra, mindent eldobunk a kezünkből, amit addig csináltunk, és már állunk is neki a követekző programnak. Inkább csak keretet ad a napunknak, emellett a háztartás és az anya lelkének fontos dolgok sem szorulnak háttérbe ( a szabad játék alatt ér ám, sőt kötelezően ajánlott körmöt lakkozni is :D)


Veronika

A követekező rész tartalmából:
– Vonjuk be a gyereket a háztartás rejtelmeibe
– Hogyan használjuk ki, ha már egyszer otthon kell lennünk
– Tévedés, hogy most az a feladatunk, hogy reggeltől estig szórakoztassuk a gyereket!