#Maradjotthon – Süssünk kiflit 2020-03-19 – Kategória: Egyéb

Már nagyjából egy éve, hogy nem veszek pékárut a boltban. Ez spórolás szempontjából is hasznos, mert sokszor csak kenyér kellett (volna), de nem csak az volt a kosaramban. Emellett a házi kenyérnek sokkal jobb az íze, és a sok ízfokozó és adalékanyag nélkül mondhatni, egészségesebb is!
Ahogy ígértem, felteszem ide a kedvelt kifli receptemet. 🙂 Ezt a receptet már sokféleképp próbáltam, leírom az alap receptet, és hogy ehhez képest én mit szoktam változtatni.

A legtöbb receptemet Limara könyvéből illetve blogjáról szedem, ezt mindenképp kiemelném! Emellett bátorítalak is Titeket, hogy keressétek bátran a blogját, mert rengeteg receptje van, nem csak kenyér és pékáru, de levesek, főételek, desszertek is garmadával! 🙂

Szóval a kifli:
Ami kell hozzá: 50 dkg liszt, 1,5 tk. só, 1,5 dl tej, 1,5 dl víz, 0,5 dl olaj, 2 dkg élesztő.
Egy tálba szitálom a lisztet, összekeverem a sóval, mélyedést készítek a közepére, beleteszem a folyékony hozzávalókat, belemorzsolom az élesztőt, és konyhai robotgép dagasztókarjával dagasztom. Amikor már szép sima, kelesztőtálba teszem, lefedem, és 40 percig kelesztem.
Amikor megkel, 10 darabba vágom, és kicsit kinomkodom a levegőt a darabokból, és gömbölyítem. Így áll 10-15 percet. Ezután 2 mm vastag, ovális formára nyújtom (minél nagyobb, annál több rétege lesz a kész kiflinek), és feltekerem. Így megformázva teszem a tepsire. Ha este készítem elő, és csak reggel sütöm, akkor ezen a ponton be is teszem letakarva a hűtőbe, és reggel hideg sütőbe teszem be, miután vízzel befújtam mindegyik kiflit. Ha pedig akkor ki is sütöm, akkor a tepsin pihen még egy 30 percet, befújom vízzel, és 200 fokon megsütöm. A sütő aljába egy edénybe 1 dl vizet öntök, amikor beteszem a kifliket. Kb 20-25 percet sül.

Amit én szoktam módosítani: Nem annyira kedvelem a szimplán fehér pékárut. A búzaliszt helyett fehér tönkölylisztet használok (amúgy már mindenhez, amihez csak lehet), ehhez szoktam 60-40 arányban keverni teljes kiőrlésű liszteket, mikor mi van itthon (tönköly vagy búzaliszt). A sima olaj helyett én olivát használok (akár ízes szűz olajat). Szoktam a tetejére reszelt sajtot tenni, vagy köménymagot, de kevertem már a tésztába apró magkeveréket is, a nyújtásnál nem okozott problémát.
Amikor frissen, rögtön kelesztés után sütöm, sokkal formásabb, szebb a kifli, mintha a hűtőben kel reggelig, de az értékéből nem veszít!

Használjátok örömmel! 🙂 Ha nincs élesztőtök, akkor kovászt is lehet készíteni, vagy ha van, de spórolni akartok az élesztővel, készítsetek öregtésztát, így az élesztő mennyisége felére vehető 20 dkg öregtésztával.

Szeretettel:
Veronika

A képen a következők lehetnek: étel