Évi vagyok, “i-vel”. Évi Alkot. – ismerjétek meg Csonka Évi horgolós Csodaországát 2021-02-18 – Posted in: Bolt bemutatás

Évivel egy jótékonysági vásár keretein belül “találkoztunk”, egy csodás horgolt táskát ajánlott fel, hogy így segítsen egy beteg gyermek családjának. A táska egyből szerelem lett, és addig licitáltam, míg az enyém lett. De egy gyönyörű kézműves táskánál sokkal többet kaptam. Egy alkotói barátság indult el, és szeretném, ha ezt a nem mindennapi lányt, és az ő keze munkáját megismernétek!

Csonka Évi vagyok, alkotó. Anyakönyvezve Éva néven vagyok, de csak azért, mert az Évit nem lehetett. Az Évára nem is hallgatok. Az Éviség nem összeegyeztethető az anyakönyvvel. Évi alkot. Mindegy, hogy mit. Valamit mindig létrehoz. Ír, horgol, köt. Mikor mit. Az irodában piros magassarkút hord, csinos szoknyákban vágtat a folyosókon, de csak azért, hogy itthon mezítlábra váltson és a billentyűzetet horgolótűre cserélje. A horgolás ugyanolyan szenvedély, mint az írás. Ott a billentyűvel alkotok, itt a fonallal.
Kötni a nagymamáim megtanítottak már nagyon korán. Emlékszem, le kellett vágni a fonalat a tűről, annyira szorosan kötöttem az első darabot. 5 éves voltam.
8 éve büszkeségből tanultam meg horgolni. Bosszantott, hogy sok jó holmi kering a neten és én nem tudok olyat létrehozni. Fogtam egy motring fonalat, egy horgolótűt és eldöntöttem, hogy addig nem megyek sehová, amíg nem tudok meghorgolni egy négyzetet. Így született meg az első sapka és utána még kb.50.
Aztán összeszedtem minden bátorságom és megtanultam amigurumit horgolni. Akkoriban még nem sok anyag volt magyar nyelven, ezért angol videókat néztem a youtubeon. Így született meg az első katica, amit azóta nagyon sok apróság követett. A kötés napjainkban háttérbe szorul, viszont alig van olyan nap, hogy nem horgolok. Egyszerre több munkadarab is folyamatban van. Így sosem unom meg. Mindig változatos. Látva azok örömét, akik az alkotásaimat kapják, minden egyes perc megéri, amit horgolással töltök. A horgolás ugyanakkor egy véget nem érő tanulás is. Mindig lehet újat tanulni, különböző fonalakról, eszközökről, alkatrészekről. Nem lehet belefásulni. Mindig szembe jön egy új minta, egy új figura egy új élmény, amit ki kell próbálni.
A célom az, hogy saját lábra álljak és stabilan működő vállalkozás legyen belőle. Egyelőre nagyon az elején vagyok, de ha lassan is, haladok.

Csak azt kívánom, Évi, maradj mindig ilyen, Évi “i-vel”, és alkoss, csak alkoss minél többet!

Keressétek Évit, ha egy különleges kézműves táskára, amigurumi figurára éheztek, munkáit és Őt magát megtaláljátok a Facebook-on:

Cloudberry Crochet Studio by Évi Csonka

GeRoNi Gombok, 2021. február